Bouw van het Colosseum:
Keizer Vespasianus en Nero
De Romeinse keizer Vespasianus. Begon in 72 na Christus met de bouw van het Colosseum. De bouw werd betaald door de overheid. De keizer bouwde de arena om indruk te maken op de bevolking en om populariteit te winnen onder het volk. De plek van het Colosseum was speciaal gekozen om zijn ligging. Vroeger lag hier het Domus Aurea van keizer Nero, die na zijn dood al snel werd afgebroken. De naam van het Colosseum is waarschijnlijk afgeleid van een oud beeld van Nero.
opening Colosseum:
Het project was zo groot dat Vespasianus de voltooiing van het gebouw niet meemaakte. Zijn zoon Titus wijde het in rond 80 na Christus door 5000 dieren te offeren tijdens de opening die honderd dagen duurde. Toen het gebouw was voltooid, was de arena ongeveer 50 meter hoog en bood het plaats voor 50.000 toeschouwers. Het publiek kon het Colosseum binnenkomen door 64 ingangen. De keizer had een aparte ingang en de senatoren hadden een marmeren zitplaats. Het gewicht van het gebouw lag verdeeld over 240 bogen. Vanaf het dak kon een grote zonnescherm, de zogenaamde luifel, worden gespannen om toeschouwers schaduw te geven tijdens de gevechten. Om dit scherm op te trekken waren wel duizend mannen nodig. Nu is er niks meer van het scherm over. Alleen een paar stenen met gaten erin waar de kabels vastgemaakt konden worden, zijn nog te zien.
gladiatoren gevechten:
Het Colosseum werd gebruikt voor verschillende soorten schouwspelen in naam van de keizer. Eerst werden toneelstukken opgevoerd om de spelen in te leiden, waarna de gevechten begonnen. De personen die moesten vechten met dieren of anderen waren meestal ter dood veroordeelden of krijgsgevangenen en slaven. Het kwam echter voor dat ook vrije Romeinen ervoor kozen om te vechten. Zo nam keizer commodus meestal deel aan de gevechten. Dichtbij het Colosseum zaten verschillende gladiatorenscholen. De grootste Ludus Magnus had zelfs een eigen ondergrondse gang die verbonden was met het Colosseum. Soms werd de arena versierd om bijvoorbeeld de verhalen van Homerus na te bootsen en men kon het amfitheater vol water laten lopen om zeeslagen na te kunnen spelen. Dit laatste wordt door huidige onderzoekers in twijfel getrokken omdat het amfitheater eigenlijk te klein is voor oorlogsschepen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb